Siirry pääsisältöön

Temppu ja miten se tehdään?

Lastensuojelulaitoksiin on sijoitettu lukuisia lapsia, joilla on vakavia päihdeogelmia yhdistettynä kehityksen ja käytöksen problematiikkaan. Lapset vaarantavat terveytensä ja kehityksensä käyttämällä huumeita, alkoholia, lääkkeitä ja olemalla osallisina rikoksiin. Lapset voivat myös käyttäytyä ympäristöään ja muita ihmisiä vaarantavalla tavalla. Lastensuojelulaitoksissa aggressio kohdistuu ohjaajiin tai ilmenee itsetuhoisena käyttäytymisenä.

Lastensuojelulaitoksen tehtävänä on estää ja lopettaa lapsen itselleen ja muille vaarallinen toiminta.
Miten se tehdään?

Oletetaan, että erityistason laitokseen sijoitetaan 16- vuotias lapsi, joka käyttää suonensisäisesti kovia huumeita. Hänen käyttönsä on voinut alkaa jo kymmenvuotiaana Itä- Helsinkiläisen lähiön ostarilla, koulun välitunnilla tai kotona. Ei ole lainkaan tavatonta, että lapset käyttävät huumeita yhdessä vanhempansa kanssa. Huumeiden käyttö ja päihde-elämä ovat lapselle normaali, hän ei tiedä muusta. Lapsi on traumatisoitunut lapsuuden kokemuksistaan, vanhempien holtittomuudesta, turvattomuudesta, väkivallan kokemisesta ja näkemisestä. Hän on jo pienestä pitäen oppinut, että päihteellä voi turruttaa oloa, pelkoa, ahdistusta.

Lapselta vaaditaan yhtäkkistä päihteiden käytön lopettamista vieraassa ympäristössä. Harvoin lapsella on lähtötilanteessa omaa lopettamisen motivaatiota. Siihen tarvitaan aluksi usein lastensuojeluain mukaisia rajoitteita, aikuisten jatkuvaa läsnäoloa, pakkoa. Lastensuojelulaki mahdollistaa nämä toimet vain suppeaksi ajaksi. Liikkumisen vapautta voidaan rajoittaa vain 30:ksi vuorokaudeksi. Erityisen huolenpidon päätöksellä lasta voidaan hoitaa suljetussa laitoksessa enintään 30 vuorokautta tai erityisen painavasta syystä 60 vuorokautta lisää. Näitä paikkoja on vähän.

Kokonaisvaltaiseen muutokseen on siis hyvin vähän aikaa, kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Lapsi ei välttämättä motivoidu, hän on psyykkisesti ja fyysisesti riippuvainen kenties useista huumausaineista. Hän on on traumatisoitunut ja hänen persoonallisuutensa kehitys voi olla häiriintynyt. Hänen auttamiseensa tarvitaan pitkäaikaista, terapeuttista suhdetta turvallisiin aikuisiin ja nyt hänet tulisi "korjata" enintään kolmessa kuukaudessa.

Kaikessa lastensuojelussa korostuu arvostavan, tasa-vertaisen vuorovaikutuksen merkitys. Korjaavat luottamussuhteet auttavat lasta. Lapsi kuitenkin liikkuu ulkomaailmassa sijoituksensa aikana. Kaveripiirissä, kotona, kouluissa. Houkutus ja mahdollisuus helpottaa ahdistusta ja riippuvuutta ovat jatkuvasti läsnä.

Lastensuojelulaitoksen tulisi kyetä estämään päihteiden käyttö. Yksi Subutex  8mg tabletti on halkaisijaltaan n. 7mm. Käyttöannos on 0,5-1 mg, kovalla käyttäjällä enemmän. Parhaimmillaan yhdestä pienestä Subutex pilleristä saa siis 16 käyttöannosta. Tarpeeksi koko lastensuojelulaitoksen asiakkaille päiväksi tai pariksi tai yhdelle lapselle viikoksi. Suboxone laput taas ovat pieniä, parin neliösentin kokoisia ohuita liuskoja.

Lapset teippaavat huumausaineet sisäreiteen, nivusiin, pakaroiden väliin tai kuljettavat niitä kapseloituna sisäisesti. Lastensuojelulaitoksessa lasta ei saa riisuttaa alasti. Intiimialueita ei saa tutkia, paljasta ihoa ei saa koskea. Miten huumausaineiden kuljetus estetään?

Käytännössä se ei ole mitenkään mahdollista. On vain luotettava vuorovaikutukseen, rakennettava luottamusta ja motivaatiota. Jokainen ymmärtää, ettei se käy hetkessä. Lapset ovat rikki, monia ei voi korjata.  Sijaishuollon tehtävän täyttäminen voi olla mahdotonta ja vaarallista. Ainakin ilman perusoikeuksiin kohdistuvaa vakavaa puuttumista.

On ehdotettu nuorisolakia. Mutta pitäisikö Suomessa olla lastensuojelulain osana erityislastensuojelulain osa? Lain tulisi yhdistää päihdehuoltolakia ja pakkohoitosäädöksiä lastensuojelulakiin. Miten muuten nämä yhteiskunnan hukkaamat, rikkinäiset lapset voidaan suojata? Mikä on se temppu ja miten se tehdään?Kommentit

  1. Todella hyvä kirjoitus ja asia johon pitäisi tehdä pikimmiten lakimuutos, joka antaisi työkalut nuorten suojelemiseen.

    VastaaPoista
  2. Ojantakanen riisuttaa kyllä lapset alasti, jopa tupakkatuotteiden takia, että ei muuta kun kaikki lapset ja nuoret Ojantakaseen nauttimaan Riinan omien penikoitten ja eläimien hoidosta sekä kuuntelemaan ohjaajia joiden koulutus ei riitä kasvattamaan Ojantakasen sanoin: nk. Vaikeita nuoria. Pelkkä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan koulutus ei kelpaa enää missään, paitsi Ojantakasessa, jos satut olemaan Riina Niskalan vanha tuttu. :) Vielä lisätäkseni, onko sillä väliä kauan LVR kestää kun ei sieltä Ojantakasesta pääse siltikään esim. Kylälle tai kulkemaan harrastuksiin. Huom! Minä puhun vain siitä miten itse asian näin ja koin 3v Ojantakasessa asuneena. Terveisin lotta kesti

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit näkyvät ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka monta kertaa, lastensuojelija?

KUINKA MONTA KERTAA SINUA ON LYÖTY TÖISSÄ?
Muutamia kertoja

KUINKA MONTA KERTAA SINUA ON SANOTTU HUORAKSI?
Satoja kertoja

KUINKA MONTA KERTAA SINUA ON HAUKUTTU JOTENKIN MUUTEN?
Satoja kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET PELÄNNYT TÖISSÄ?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA SINUA KOHTI ON HEITETTY JOTAKIN?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA SINUA ON SYLJETTY?
Pari kertaa

KUINKA MONTA KERTAA SINUT ON UHATTU TAPPAA?
Pari kymmentä kertaa

KUINKA MONTA KERTAA SINUA ON LÄHESTYTTY UHKAAVASTI?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET ESTÄNYT LASTA VAHINGOITTAMASTA ITSEÄÄN TAI MUITA?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET MIETTINYT, ETTÄ JOKU MUU TYÖ OLISI HELPOMPAA?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET TOSISSASI MIETTINYT ALAN VAIHTOA?
En kertaakaan

KUINKA MONTA KERTAA OLET ITKENYT TYÖN VUOKSI?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET HALANNUT LASTA TÖISSÄ?
Kymmeniä kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET SILITTÄNYT LASTA TÖISSÄ?
Satoja kertoja

KUINKA MONTA KERTAA OLET KERTONUT LAPSELLE HÄNE…

HIRNYRKIT MAAILMALLA

Asiakas sanoi: "Toi teidän duuni on tommosta. Pleikkarin pelailuu ja läpän heittoo!" Niin, semmoista se tosiaan välillä on. Kaikille lastensuojelutyö ei kuitenkaan sovi. Sijaishuollossa työ on jatkuvaa kohtaamista ja itsestään antamista. Se on psyykkisesti kuormittavaa tavalla, jota  sitä työtä tekemätön ei voi ymmärtää. Psyykkinen kuormitus aiheuttaa myös fyysistä väsymistä. Toki lastensuojelussa voi käydä vain töissäkin. Mutta niillä, jotka jaksavat vuodesta toiseen on tietty ominaisuus. He uskaltavat antaa itsestään ja heidän sielunsa paikkautuu. Sitä tuskin voi valita tai oppia koulussa.

Lastensuojelutyö on jatkuvaa antamista. Jokaiseen asiakkaaseen jää pala sinusta itsestäsi. Toisiin suurempi, toisiin pienempi. Jos se aukko ei itsestään korjautuisi, ei jäljelle jäisi kohta mitään. Hyvä lastensuojelija on kuin sitkeä huonekasvi. Siitä voi irrottaa loputtomiin uusia alkuja pieninä osina ja istuttaa ne uuteen multaan. Ne lähtevät kasvuun tai eivät lähde. Se sitkeä huonekas…